fredag 2 mars 2018

Genetik - filmer att titta på

Tre filmer om genetik, där Tommy Lucassi pratar till olika bilder från olika läromedel om innehållet i vår lilla kurs, finns i länkraden överst i bloggen.

Ni väljer i tur och ordning Genetik Del 1, Genetik del 2 och sen Genetik del 3. Titta på dem i lugn och ro, och flera gånger om det behövs för att du ska känna att du får koll.

Cirka 30 min allt som allt, en tid som du har utan vidare. Försök förstå, vi återkopplar i vecka 10, efter er Studiedag.

Del 1 handlar om grunderna, om DNA-spiralerna, hur de hänger ihop, om RNA och hur de hjälper till för att bygga nya proteiner (ny DNA-molekyl). Börja där.

Del 2 tar upp de 23 kromosomparen, hur de ärvs från mamma och pappa. Den tar även upp olika anlag som är dominanta eller recessiva (vikande, svagare), och hur man kan tillverka så kallade korsningsscheman för att ta reda på det förväntade utfallet av olika korsningar.

Del 3 handlar om att på olika sätt ändra DNA, kloning (att göra en exakt kopia av en organism), GMO (genmodifierade organismer) att man kan ersätta endast en liten del av DNA för att till exempel få ett tåligare sädesslag eller att få en kropp att tillverka insulin om den inte kan det (om man har diabetes). Tommy tar även upp etiska dilemman som kan uppstå i samband med genteknik. Är allt bara bra, eller finns det risker?


/ Frida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar