fredag 23 mars 2018

Två veckors biologi - vad har vi hunnit med?

Vill sammanfatta vad vi gjort under vår korta tid tillsammans, ni i 9A och jag.

* Andningen. Att vi andas in luft i våra lungor. Luftstrupe - bronker - bibronker - bronkioler - lungblåsor (alveoler).
   Där, längst "ut"i bubblorna sitter ett tunt och fint nät av små små blodkärl (kapillärer). Nu sker gasutbytet. Syret som luften har med sig passerar igenom de tunna väggarna i alveolerna ut till de tunna blodkärlen och IN I BLODET.
   Blodet å sin sida har med sig koldioxid som kroppens celler bildat genom cellandningen (arbetet med att tillverka energi), och blodet lämnar av koldioxiden IN TILL ALVEOLEN via de tunna kapillärerna runt dem.

Syret vi andats in åker nu med lungvenen (enda venen med syrerikt blod!) till VÄNSTER FÖRMAK, vidare inom hjärtat till VÄNSTER KAMMARE, och ut genom AORTAN, och andra ARTÄRER till kroppens alla celler.

Artär till vänster - tjock och kraftig med muskulatur som står emot högt tryck.

När de allt tunnare artärerna närmar sig en cell bildas ett litet nätverka av supertunna blodkärl - KAPILLÄRER - som gör att syret kan lämnas av till cellen, och cellen kan lämna av sitt skräp, sitt avfall - koldioxid - till blodet som tar med sig den ifrån cellen.


Nu tar först pyttesmå, sedan större VENER över och transporterar det syrefattiga men koldioxidhaltiga blodet tillbaks till hjärtats HÖGRA FÖRMAK, genom segelklaffar in i VÄNSTER FÖRMAK för att slutligen skicka blodet ut TILL LUNGORNA för att göra sig av med koldioxiden, och för att ta upp nytt SYRE


Ven till höger. Tunnare och sladdrigare, med klaffar inuti för att blodet inte ska backa i systemet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar